top of page

Domain ve Hosting Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Updated: Jul 8, 2022


Domain Seçimi

SEO’ya uygun bir web sitesi yaratmaya başladığımızda aslında ilk yükselişe geçeceğimiz adım domain ve hosting seçimidir. Bir web sitesi kurmayı planladığımız andan itibaren ilk düşündüğümüz konu domain ismimiz olur. Domainimizi genellikle işimizle alakalı olarak, hangi alanda içerik üretimi yapacaksak o konuya uygun bir şekilde domain seçimi yapma yoluna gideriz. Ancak domain seçimi bu kadar basit değildir. Bunun yanı sıra istediğimiz domaini bulmak da bir o kadar zordur.


Google’da üst sıralara çıkmak için kurduğumuz web sitemiz içerisinde yapacağımız çalışmaların önemi tabii ki fazladır ancak sıralamamızı etkileyen faktörlerin arasına domainimizin kalitesi de girmektedir. Bu yazımızda nasıl domain seçimi yapmalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz onlara değineceğiz.


Domain seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken 3 ana başlığımız mevcut. Yani aslında bir domain seçerken hangi adımlara dikkat etmeliyiz onlardan bahsedeceğiz.


Domain Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Domain Yaşı ve Domain Geçmişi


Bir domainin geçmişinin olması size avantaj sağlayabileceği gibi dezavantaj da sağlayabilmektedir. Bu noktada domainin geçmişi varsa bu bizi ilgilendirmektedir. Ve bu geçmişin iyi analiz edilmesi gerekir. Bu yüzden mutlaka bir domain seçimi yapmadan önce kontrol etmemiz gerekmektedir peki nasıl mı?


Öncelikle 3 farklı domain alabilirsiniz bir tanesi sıfır bir domain olabilir ve ilk siz kullanabilirsiniz bunu, diğeri birinden devir bir domain alabilirsiniz ve bu domaine ait bir web sitesi vardır hali hazırda kullanılıyor olabilir, son olarak da daha önceden kullanılmış ama site kapatılmış ve belirli bir zamandan sonra domain boşa çıkmıştır. Son bahsettiğimiz 2 senaryoda da domainlerin bir geçmişi bulunmaktadır. Bu durumda;


İstediğimiz domaini kontrol etmemiz gerekir. https://www.webconfs.com/web-tools/domain-age-tool/ link üzerinden domain yaşınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer belirli bir yaşa sahip domain ise öncelikle araştırdığımız domaini Google’a yazıp kontrol etmemiz gerekiyor. Bazen domainler yatırıp amaçlı alınıp daha sonradan satılabiliyor. O yüzden Google’da bazı domainleri araştırdığınızda karşınıza bununla alakalı bir ekran çıkabilir. Bu aşamayı da geçtikten sonra domaine ait Google’da indexlenmiş bir sayfa var mı onu kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunu da Google arama çubuğuna site:siteadı.com yazarak aratabilirsiniz. Bu şunu söyler; Google’da domainin aldığı indexler karşınıza çıkar. Ve eğer içerik var ise bunların hepsini görebilirsiniz. Domaine ait geçmişte yapılmış olan tüm işler sıralanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken geçmişte yapılan işlerin size uygun olup olmamasıdır. Ya da geçmişte yapılan işler lekeli mi? örneğin illegal bir site olabilir bunlar size sıkıntı çıkarabilir. Eğer hiçbir geçmiş çıkmazsa o zaman https://web.archive.org/ üzerinden domaininizi aratabilirsiniz. Karşınıza sitenizin arşivlenmiş tüm içerikleri çıkacaktır. Sitede domainlerin arşivlenmiş tüm ekran görüntüleri çıkmaktadır. Bu ekran görüntülerini tek tek kontrol edip spam içeriyor mu ya da size uygun içerik üretmişler mi inceleyebilirsiniz.


Domain Uzunluğu


Domainin uzunluğu, hatırlanması açısından önemli bir adımdır. Domain seçimi yaparken “.com” tercihi daha çok yapılır. Domain seçimi oldukça zor bir süreçtir çünkü istediğiniz domaini hemen bulabilmeniz biraz zaman alabilir. Domain uzunluğu hatırlanabilir olması açısında 11 karakteri geçmemesi tercih edilmektedir. Domain uzun oldukça gelen ziyaretçinin onu hatırlaması zorlaşabilir.


Domain Uzantısı


Bu konuda Top Level Domain (TLD) seçmek oldukça önemlidir. Yani Top Level Domainden kastımız .com, .net gibi uzantılardır. Bunların kullanım olanları webde oldukça yüksektir. Ancak yaptığınız iş sadece Türkiye’ye özel ise .com.tr uzantısı tercih edilebilir. Burada amacınız oldukça önemlidir. Bu sayede Google’da bu sitenin TR’de olduğunu anlar.


Tüm yukarıda bahsettiğimiz metrikleri göz önünde bulundurarak domain seçimi yapmanız oldukça önemlidir.



Hosting Seçimi


Hosting Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Sunucu Kontrolü


Yeni web site sahiplerinin tercihleri genellikle paylaşımlı sunucular olmaktadır. Yani bu sunucularda başka web siteleriyle aynı yerde yer almaktayızdır. Bu sunuculardaki web sitelerini araştırmak gereklidir çünkü cezalı web sitelerinin olduğu bir sunucuda yer alıyorsak bu bizim için zararlı bir durumdur. Peki bunu nasıl kontrol ederiz?


https://viewdns.info/reverseip adresinden domaininizin bulunduğu sunucudaki diğer web sitelerini göreceksiniz. Arama çubuğuna domaininizi yazıp ardından aratma yaptığınızda tüm siteler sıralanacaktır. Tüm listede domaini anlamsız gelenleri öncelikli olarak kontrol edebilirsiniz. Eğer site linkini Google’da arattığınızda uygunsuz içeriklere sahip zararlı bir site çıkarsa size sunucu sağlayan yer ile iletişime geçebilir ve başka bir sunucu talep edebilirsiniz.


Sunucunuzun bakım süresi de çok önemlidir. Sürekli bakım yapılan sunucular da web siteniz sürekli kapalı olabilir. Sitenizin bakım sürecinde olduğu sırada Google botlarının tarama yaptığı sırada eğer Google botları sitenize girerse sitenizin çalışmadığını hafızalarına alır. Bu yüzden de sürekli web sitenizi kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz www.downnotifier.com/ adresine web sitenizi ve mail bilgilerinizi girdikten sonra siteniz offline olduğu anda size bildirim gelmektedir.


Sabit IP, Sunucu Konumu


Bir domain satın aldıktan sonra bulunduğunuz sunucu içerisinde sabit bir IP’de olmak önemlidir. Bağlı olduğunuz sunucuya yakın olmak da ayrıca önemli bir konudur çünkü web sitenizin açılış hızını etkileyen faktörlerden biri de budur. Sunucunuzun bulunduğu bölge ile hizmet vermek istediğiniz bölge ne kadar yakın olur ise açılış hızı da doğru orantılı olarak o kadar hızlı olur.


Peki seo süreçlerinizi Google Analytics ve Search console üzerinden nasıl mı yönetirsiniz. Gelin birlikte keşfedelim! https://www.dijitalkesif.com/post/google-analytics-ve-google-search-console-nedir




bottom of page