Bu yazımızda özellikle SEO ile ilgilenen kişilerin sıklıkla duyduğu ve kullandığı Google Analytics ve Google Search Console hakkında tüm detayları vereceğiz. Bu her iki hizmeti de oldukça iyi anlamanız emin olun SEO açısından oldukça önemlidir ve SEO’ya başlarken atmanız gereken ilk adımlardan birisidir.

Google Analytics
Bu bölümde özellikle Google Analytics’in neden önemli olduğundan, metriklerden ve ne tür verilerin var olduğu ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Google Analytics sitenizdeki her sayfanın head bölümüne yerleştirdiğiniz bir kod sayesinde verileri alır. Bu kod ile web sitenizi ziyaret eden her kişi hakkında yaş, cinsiyet vs gibi değerli bilgiler alınarak Google Analytics’e aktarılır. Ardından bu verileri Google Analytics dört farklı şekilde olacak şekilde bu bilgileri toplar. Bunlar;
Kullanıcı düzeyinde
Oturum düzeyinde
Sayfa görüntüleme düzeyinde
Etkinlik düzeyinde
Google Analytics’te metrik ve boyut farkını çok kısa şekilde özetlemek gerekirse, metrik genel düzeydeki veriler yani toplam ziyaretçi sayısı gibi ancak bu metriği yaşa, cinsiyete göre ayırdığımızda bunlar boyut olarak adlandırılır.
Google Analytics genel olarak web sitenize gelen ziyaretçilerin davranışlarını ve trafik kaynaklarını inceleyebileceğiniz, bunun yanı sıra sayfanıza gelen ziyaretçiler, bunların durduğu süreye kadar daha detaylı pek çok metriği size ücretsiz olarak sunmaktadır. O yüzden SEO’ya başlamadan önce kurulması gereken ilk toollardan biridir.
Google Analytics kurulumu oldukça kolaydır. Google Analytics kurulumu yapmak için https://analytics.google.com/analytics/web/ bu link üzerinden ilgili mail adresiniz ile giriş yaptıktan sonra gerekli yönlendirmeleri izleyip kurulumu kolayca yapabilirsiniz. Eğer wordpress, wix gibi sitelerle çalışıyorsanız ilgili bölgeye; yukarıdaki linkten giriş yaptıktan sonra en son adımda çıkan kodu eklemeniz yeterlidir. Manuel olarak yapacaksanız kodu tüm sayfalarda head etiketlerinin arasına yerleştirmeniz gerekir.

Google Search Console (Google Arama Konsolu)
Google Search Console yani Google Arama Konsolu eskiden Google Web Master olarak bilinmektedir ve tamamen ücretsiz bir uygulamadır. Google Arama Konsolu sayesinde web sitesinin sahibi olduğunuzu Google’a kanıtlamış olursunuz, tüm spam cezalarınızı buradan alır ve .txt dosyanızı buradan gönderirsiniz. Google Arama Konsolu daha çok ziyaretçilerinizin takibini, aldığınız linklerin detaylarını, hangi sayfalarınızın en çok ziyaret edildiği, kullandığınız anahtar kelimelerin performansını, sitenizde oluşan hataları keşfetmenizi ve onları çözmenize yardımcı olmaktadır.
Google Arama Konsolu'ndaki ana başlıkların bazılarını özetlemek gerekirse “performans” sekmesinden genel olarak hangi sayfalarınızın veya hangi anahtar kelimelerin Google’da sıralandığını görebilirisiniz. Bu sekmeyi her gün rutin olarak eğer kontrol edebilirseniz bir SEO stratejisi planlayarak hangi sayfalarınız için daha farklı düzenlemeler yapmanız gerektiğine veya hangi anahtar kelimeler ile ilgili optimizasyon yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
Diğer bahsedeceğimiz sekme “coverage” sitenizde bulunan hangi sayfaların dizine eklendiğine yönelik bilgi verir ve Google botları bu url’leri dizine eklediği sırada hataları bulunan url’leri listeler. “coverage” kısmında ana raporlama da;
Error
Valid with warnings
Valid
Excluded
Şeklinde uyarılar çıkmaktadır. Error, sayfanın indexlenmediği anlamına gelmektedir ve çok fazla sebebi olabilir, böyle bir uyarı aldığımızda mutlaka detaylara bakmak gereklidir. Valid with warnings, sayfanın indexlendiğini ancak sayfada başka problemler olduğunu söylemektedir. Valid gördüğümüzde sayfamızın indexlendiğini ve herhangi bir sorunu olmadığını anlayabiliriz. Ve son olarak Excluded uyarısında sayfanızın dizine eklenemeyeceğiniz ve bunun sebepleri olduğunu açıklamaktadır.
Google Search Console kurulumu da oldukça basittir. search.google.com link üzerinden ilgili mail hesabınızla giriş yaptıktan sonra domaninizi yazıp onayladıktan sonra kurulumu tamamlamış olursunuz.
On page seo adımlarımıza geçmeden önce hedef anahtar kelime ve stratejisi nasıl olur merak ediyorsanız tıklayın!