
Bu yazımızda SEO odaklı bir meta title ve description nasıl yazılır, meta title ve description nedir onlardan bahsedeceğiz. Aslında Google’da yaptığımız aramaların sonucunda çıkan bütün önerilen sayfalar meta title ve description sayesinde tıklamamıza sebep oluyor yani meta title Google’da bir ama yapıldığında karşımıza çıkan ilk ana başlıktır. Bu ana başlığın altında yazan yazı da meta description olmaktadır. Meta title ve description bütün sayfalarımızda farklı olmalıdır yani her sayfanın kendisine özel bir başlığı ve açıklaması olmalıdır ki Google sayfalarımızı kopya içerik olarak algılamasın.
Meta Title Nedir?
Meta title web sitenizdeki tüm sayfalarınızda olan HTML’in bir parçasıdır. Başlık niteliğinde olan meta title ,Google linklerin daha kolay algılanmasını sağlar. Bu bakımdan sayfanın indekslenmesi, Google’ın sayfanızı algılayabilmesi açısından da oldukça önemli bir metriktir.
Bunun yanı sıra kullanıcının sayfayı tıklamadan sayfanın neyle alakalı olduğunu anlamasına ve arama sonuçlarında sayfanızı bir sekmede açtığınızda, o sekmede göreceğiniz kısım da aynı zamanda meta title’ınızdan oluşur. Ya da bir kullanıcı sayfanızı favorilere alırsa tarayıcısında sayfanızı meta title’ınıza yazdığınız yazıyla ayırt eder.
Meta Description Nedir?
Meta description’da yine HTML kodunda yer alan ayrı bir etikettir. Bu etiket sayfanızda kullanıcılar tarafından gözükmez ancak Google aramalarında sayfanızın başlığı altındaki kısa açıklama bu kısımdır. Kullanıcılar sayfa içeriğinin kendilerine uygunluğuna biraz da buradan saniyeler içerisinde karar verir ve sayfanıza tıklarlar ya da tıklamaktan vazgeçerler.
Peki Title ve Description Nasıl Belirlenir?
Meta title ve description Google’un sayfalarımızın içeriğinin ne olduğunu anlayıp ona göre sayfaları indesklediği metriklerden olduğunu söylemiştik bu yüzden her meta title ve descriptionda daha önce belirlediğiniz anahtar kelimenizi kullanmanız gerekir. Bunun yanında belirlediğiniz LSI keywordünüz var ise ona da yer verebilirsiniz. Daha efektif bir meta description için eyleme çağrı kelimeleri de geçirebilirsiniz, örneğin “hemen satın al” , “şimdi alışverişe başla” gibi…
Meta Title ve Description Kaç Karakter Olması?
Meta title çok uzun tutulursa arama sonuçlarında çıkmama olasılığımız olabilir bu yüzden meta title site isminiz hariç 60 karakter olabilir. Meta description için ise 150-160 karakter arası yeterli olacaktır. https://charcounter.com/tr/ ile kaç karakter yazdığınızı hızlıca öğrenebilirsiniz. Bir title ve description yazılırken mutlaka elimizdeki anahtar kelimeleri kullanmamız gereklidir. Description ve title yazarken ilk harflerin büyük olması her zaman daha dikkat çekici olur. Google’dan aratma yapan kişilerin sayfanıza tıklaması saniyeler ile ölçülür bu sırada meta title ve descriptionlar dolaylı yoldan karar sürecini etkileyen etmenlerdendir.
Meta title ve descriptionlar her zaman bir sayfada “head” etiketi arasında kullanılır.
SEO Minion ile Google üzerindeki tüm sayfaların meta title ve descriptionları görebilirsiniz.